Protejati-va viitorul

Safe Book

Protejați-vă Viitorul

 

Sănătatea ta

Prevenind bolile cu transmitere sexuală, îți protejezi sănătatea ta și a cine iubești și sta cu tine.

 

Libertatea ta

Libertatea ta este libertatea de a alege, realizarea viselor tale și de a trai din plin viața ta sexuala. Nu pot exista fără informarea corectă despre cum să te comporți în timpul actului sexual și fără completa conștientizare a riscurilor la care te supui când nu iei în considerare prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Doua punte pentru doua obiective: plina libertate sexuala și respectul față de cei care împart asta cu tine.

 

Cunoștința sexualități tale

Nu te poți baza pe prieteni tăi să te învețe despre sexualitatea ta, din poveștile experiențelor lor, sau de pe internet care îți va fulgera imagini si situați pe care nici măcar nu le-ai cerut. Învață să identifici semnalele pe care corpul tău ți le trimite, descifrează-le și îmbogățește-ți sensibilitatea. Observă schimbările prin care treci, identifică care sunt rezultatele propriilor experiențe si care in schimb sunt prejudecățile și fanteziile înainte de a-ți dezvolta sexualitatea. Trăiește-ți libertatea cu bucurie.

 

Informați despre viața ta sexuală

Ai întrebări, dubii, curiozități, ai nevoie să ceri sfaturi despre viața ta sexuală? Apelează la cine îți poate oferi răspunsuri profesionale. Nu rămâne cu informați incomplete sau incoerente, sau în prada anxietăți. Pune întrebări expertului nostru Doctor Maurizio Bini, apăsând aici.

Știai că unde locuiești există cabinete de consultanță familiară_ caută pe internet cel mai apropiat de tine și nu îți fie teamă să îi contactezi. Vei găsi experți care te vor asculta și înțelege, tratându-te ca pe un adult, recomandându-ți , după caz, un doctor, un ginecolog, un urolog, un sexolog sau un psiholog.

Nu te mulțumi cu răspunsuri create de tine. Cu siguranța nu o faci cu alte aspecte ale vieții tale. De ce ai face-o în ceea ce-ți privește viața sexuală?

 

Bolile cu Transmitere Sexuală

 

Bolile cu Transmitere Sexuală sunt boli care sunt transmise de la o persoană la alta în timpul actului sexual. Cele mai remarcabile sunt: Chlamydia, Gonoreea, Hepatita Virală, Herpesul Genital, Virusul HPV, Sifilisul, Tricomoniaza și Virusul Imunodeficienței Umane (Hiv/SIDA).

Indicații valabile pentru diminuarea riscului de infectare cu Bolile cu Transmitere Sexuală

Abstinența

Calea cea mai sigură, cea mai greu de parcurs și cea mai puțin plăcută, este de a nu avea contacte sexuale .

Vaccinuri

Infecțiile cu Hepatita A, Hepatita B și Virusul HPV pot fi prevenite într-un mod sigur și eficient cu vaccinurile corespunzătoare.

Vaccinul împotriva Hepatitei B este necesar si obligatoriu in Italia din anul 1990.

 

Monogamia

În cazul în care aveți contact sexual cu o singura persoana, fidelă la rândul său cu dumneavoastră, ai o soluție excelentă de a reduce riscurile contaminării cu boli cu transmitere sexuală. Ar trebui ca amândoi să vă asigurați că nu aveți nicio infecție în momentul în care ați ales o relație monogamă (relație închisă) și ar trebui sa faceți toate testele necesare pentru a fi absolut siguri.

Această alegere ar trebui ca întotdeauna sa fie discutată si verificată cu partenerul și necesită încredere și onestitate absolută din partea cuplului.

.

Diminuează numărul de parteneri sexuali

Reducerea numărului de persoane cu care ai contact sexual va reduce riscul contactări bolilor cu transmitere sexuală. Este foarte important ca tu și cei cu care ai contact sexual să mergeți să faceți teste regulare și să aveți grijă de sănătatea voastră. Este necesar să îți informezi partenerii cu privire la sănătatea ta și îi poți întreba și tu despre a lor, chiar dacă nicio asigurare de acest fel nu poate elimina toate riscurile.

 

Folosirea Prezervativului

Folosirea constantă și corectă a prezervativului este cea mai bună cale de a preveni Bolile cu Transmitere Sexuală. Folosește totdeauna prezervativul când ai contacte sexuale vaginale, orale sau anale.

 

Folosirea Lubrifiantelor Vaginale și Anale

Folosirea lubrifiantelor, în special în timpul penetrării anale, previne ruptura prezervativului, minimizând riscul micilor leziuni a țesuturilor și reducând riscul infectării, chiar și cea cu HIV.

Lubrifiantele trebuie să fie produse potrivite care să nu cauzeze deteriorări ale prezervativului (precum lubrifiantele uleioase, cremele de mâini, vaselina, etc.) și care să nu irite membranele mucoase ale parților corpului cu care intră în contact în timpul actului sexual.

Fă analize pentru a diagnostica

Fiind conștient că ai o boală cu transmitere sexuală este cel mai bun mod de a rupe lanțul infecției. Cere medicului tău sau cabinetului de consultanță familiară să ducă la bun sfârșit testele recomandate pentru bolile cu transmitere sexuală. Odată ce testele sunt complete, fă și o vizită medicală completă pentru a depista și alte eventuale semne/probleme care nu pot rezulta di analizele inițiale. Vorbește cu doctorul tău deschis, fără rușine, despre orice contact sexual ai avut și cereri partenerul tău să facă la fel.

 

Trebuie să-ți informezi partenerul despre condițiile sănătății tale. Dacă afli că ai o infecție, trebuie să o tratezi și trebuie să te asiguri că și partenerul/partenera ta se tratează. Doar în felul acesta vei reuși să întrerupi infectarea reciprocă.

Solicită informații doctorului tău sau unui alt consultant sau în cadrul Centrului de Diagnosticare a bolilor cu trasmisie sexsuală (Centre împotriva bolilor cu transmisie sexuală, Centre Dermo/Sifilopatice).

 

 

Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma

Ce sunt infecțiile cu Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma?

Infecțiile cu Chlamydia (Chlamydia trachomatis) , Mycoplasma (Mycoplasma genitalium) și Ureaplasma (Ureaplasma urealyticum) sunt Boli cu Transmitere Sexuală, care afectează atât bărbații cât și femeile. Acestea sunt toate foarte asemănătoare, iar evitarea tratării lor poate avea efecte serioase și permanente asupra sistemului reproducător feminin, făcând dificil sau imposibil ca acestea să aibă copii. Infecția cea mai răspândită și poate cea mai periculoasă este infecția cu Chlamydia

Cum se extinde infecția cu Chlamydia

Oricine este infectat cu Chlamydia, poate să-și infecteze partenerul prin sex vaginal, anal sau oral. Dacă partenerul infectat este bărbat, poate transmite infecția chiar și fără ejaculare. Chiar dacă infecția a fost tratată și vindecată in trecut, un contact sexual neprotejat cu un partener infectat poate duce la recidivarea bolii

 

Riscurile infectării cu Chlamydia

Orice act sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral) poate transmite Chlamydia. Tinerii cu viața sexuală activă, atât heterosexuali cât și homosexuali sunt mai expuși riscului infectării decât adulți, atât din cauza factorilor comportamentali cât și celor biologici. Tinerele femei sub 25 de ani trebuie să ceară medicului lor să verifice dacă prezintă simptomele Chlamydiei. Dacă analizele ies pozitive, atunci partenerul trebuie informat și ambele parți trebuie să fie tratate în același timp, evitându-se astfel reinfectarea reciproca.

Simptomele infectării cu Chlamydia

Foarte des, Chlamidya nu prezintă simptome deloc, însă distrugerile la nivelul sistemului reproducător al unei femei poate fi foarte grav.

Simptomele cele mai comune atât la bărbați cât și la femei se manifestă prin secreții genitale anormale și senzații de arsură în timpul urinării. În cazul în care infecția este rectală, pierderile se manifestă la nivelul rectului și poate fi dureros și cu pierderi de sânge.

 

Cum să mă protejarea împotriva infectării cu Chlamydia

Diminuarea riscului infectării cu Chlamydia se opțiune prin:

 • o relație fixă și absolut monogamă pentru ambii parteneri (relație închisă).
 • un simplu test pentru a verifica dacă ambii parteneri au rezultate negative
 • folosirea corectă a prezervativului la fiecare contact sexual

 

Gonoreea

Ce este Gonoreea?

Gonoreea este o Boala cu Transmitere Sexuală ce afectează atât bărbații cât și femeile și este des întâlnită în perioada de 15 până la 24 de ani. Poate afecta atât organele genitale, cât și rectul și gâtul. Netratată poate genera probleme grave de sănătate. Tratamentul trebuie prescris de medic și urmat cu atenție deoarece s-au înregistrat cazuri în care Gonoreea este rezistentă la antibiotice.

Cum se răspândește infecția cu Gonoreea

Oricine este infectat cu Gonoreea își poate infecta partenerul prin contact vaginal, anal sau oral. Dacă cel infectat este bărbat poate transmite boala indiferent dacă ejacularea apare sau nu.

Chiar dacă infecția a fost tratată, contactul sexual cu un partener infectat poate duce la recidivarea infecției .

Riscurile infecției cu Gonoreea

Orice act sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral) poate transmite Gonoreea. Medicul cu care trebuie să vorbești franc și sincer, va hotărî ce analize vei urma pentru a depista dacă ești sau nu infectat cu Gonoreea. Dat fiind faptul că Gonoreea poate fi transmisă anal și oral, și tinerii homosexuali trebuie să fie verificați regular.

Dacă analizele ies pozitive, partenerul trebuie informat și tratat în același timp pentru a evita reinfectarea reciprocă.

Simptomele infectării cu Gonoreea

Destul de des, Gonoreea nu prezintă simptome în special la femei, însă rezultatul netratării poate fi de asemenea foarte grave.

Cele mai comune simptome atât la bărbați cât și la femei sunt: secreții genitale anormale și o senzație de arsură la urinare în cazul femeilor, sângerarea poate apărea la mijlocul ciclului menstrual. Pierderile pot fi secreții mucoase sau purulente din vagin sau uretră (ultimele secțiuni ale tubului urinar). Dacă infecția este rectală, pierderile se manifestă la nivelul rectului și pot fi dureroase și pot apărea sângerări. Pot apărea și mâncărimi anale și dureri intestinale.

 

Protejarea împotriva infectării cu Gonoreea

Diminuarea riscului infectării cu Gonoree se poate face prin:

 • o relație monogamică in timp din partea ambilor parteneri
 • analize corespunzătoare pentru a verifica că ambii parteneri rezultă negativi infecției cu gonoreea
 • folosirea corectă a prezervativului în timpul fiecărui act sexual

 

Hepatita Virală

Ce este Hepatita Virală

Hepatita Virală este o infecți virale care afectează ficatul și este cauzată de mai mulți viruși. Cele mai răspândite forme sunt Hepatita A, Hepatita B și Hepatita C. Prezintă simptome similare, însă modalitatea de transmitere este diferită și au evoluții periculoase diferite.

 

Hepatita A

Ce este Hepatita A?

Hepatita A este o boală acută cu perioada de incubație de la câteva săptămâni la câteva luni. În mod normal tratarea este completă. Acest virus este cea mai răspândită formă de hepatită virală în Italia, unde boala este endemică (apare frecvent) în special în regiunile sudice. Se întâlnește foarte des in America Centrala, America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Pacificul Occidental.

Cu se răspândește Hepatita A

Infectarea cu Hepatita A se face prin materiale infectat de origine fecală, băuturi sau alimente infestate sau urme de material fecal in timpul raportului sexual . În mod normal, spălatul pe mâini după utilizarea băii este un obicei bun pentru a preveni transmiterea infecției de la o persoană la alta. Contactul oral cu zona anală a unei partener/parteneră infectat/infectată este foarte riscant.

Prevenirea infectării cu Hepatita A

Hepatita A poate fi prevenită prin vaccinare. Acesta este recomandat tuturor copiilor, călătorilor (care se pot găsi în fața riscului unei igiene precare) și persoanelor cu viața sexuală supusă riscului. Cere medicului să te testeze pentru a știi dacă ești deja protejat împotriva hepatitei A de către sistemul tău imunitar care a produs anticorpi în urma unei infectări precedente tratate sau din copilărie în urma unui vaccin de care nu îți amintești. Dacă nu ești protejat, fă-ți cele două doze de vaccin pentru a evita expunerea. Continuă să ai o practică atentă în ceea ce privește spălarea mâinilor cu apă și săpun.

 

Simptomele Hepatitei A

Hepatita A se poate manifesta asimptomatic. În testul de sânge poate apărea imediat infecția și statul sănătății persoanei infectate. Simptomele pot include: febră, stări de vomă, lipsa poftei de mâncare, urina închisa la culoare, scaun decolorat, dureri abdominale, dureri articulare, gălbinare.

 

 

Hepatita B

Ce este Hepatita B

Hepatita B este o infecție a ficatului cauzată de HBV (Virusul Hepatita B Uman). Infectarea cu acest virus depinde de vârsta în care a fost dobândită infecția.
Mai mult de 90% din persoanele infectate de HBV reușesc să elimine virusul în timp de 6 luni de zile. În acest caz virusul HBV a determinat o infecție acută dar care nu devine o infecție cronică. Restul de 10% din persoanele infectate, nu reușesc să elimine virusul și deci infecția devine o infecție pe timp lung sau cronică. Infecțiile dobândite în copilărie invertite, deci sunt infecți 90% cronice. Consecințele acestui virus în momentul în care devine cronic, pot fi fibroză, ciroză, insuficiență hepatică și cancerul hepatic.

Cum se răspândește infecția cu Hepatita B

Hepatita B este o infecție cauzată de HBV (Virusul Hepatita B Uman). Acesta se transmite prin fluidele corporale, sânge, lichidul seminal și secrețiile vaginale. Cele mai frecvente cauze sunt:

 • contactul sexual neprotejat
 • folosirea lamelor de ras/periuțelor de dinți a altora.
 • utilizarea în comun a seringilor de unică folosință

Hepatita B poate fi transmisă infanților în timpul nașterii

Cea mai răspândită metodă de transmitere este contactul sexual neprotejat. Virusul hepatitei B este de la 50 la 100 de ori mai infectiv decât virusul HIV (virusul care cauzează infecția cu AIDS).

Prevenirea infectării cu Hepatita B

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare, recomandată tuturor persoanelor cu viața sexuală activă. În mod special persoanele cu multiplii parteneri sexuali, cei care au boli ci transmitere sexuală sau cei care au parteneri infectați. Solicitați doctorului dumneavoastră rețeta pentru cele 3 doze de vaccin și calendarul pentru vaccinare.

Simptomele Hepatitei B

Hepatita B se poate manifesta asimptomatic.

Cele mai multe persoane infectate cu hepatita B, atât în faza incipientă de dobândire cât și în faza cronică, nu prezint simptoame. În cazul in care infecția este simptomatică, se pot avea anumite simptoame puțin specifici cum ar fi: slăbiciune, febră, lipsa poftei de mâncare, stări de vomă, dureri abdominale, gălbinare.

Testele sângelui indica eventuala infecție și condițiile sănătăți .

 

 

Hepatita C

Ce este Hepatita C?

Hepatita C este o infecție a ficatului cauzată de virusul HCV (Virusul Hepatita C Uman). Se transmite prin contactul direct cu sângele unei persoane infectate. Virusul hepatitei C poate să nu aibă niciun simptom sau să se manifeste ca o boală acută de scurt timp in cursul primelor 6 luni. Se poate manifesta ca o boală ușoară sau ca o boală gravă tratată in spital.

În 75-85% din cazuri, infecția devine cronică și poate cauza distrugeri la nivelul ficatului, ciroză și chiar tumori la ficat.

Cum se răspândește infecția cu Hepatita C

Hepatita C se transmite prin contactul direct cu sângele infectat. Se poate verifica prin schimbul de seringi infectate utilizate pentru a se droga. Cel mai răspândit mod de infectare este: cei care au contacte sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri, cei care au deja alte boli cu transmisie sexuală sau cei care au Hiv ( ținând cont de sensibilitatea mucoasei rectului și sistemului imunitar, cel mai mare risc îl au persoanele care întrețin rapoarte homosexuale și care sânt pozitive la Hiv).

Prevenirea Hepatitei C

Hepatita C poate fi prevenită prin evitarea:

 • utilizări seringilor altora pentru a se droga, steroizi, sau alte substanțe
 • utilizări obiectelor sanitare personale a altor persoane (lame de ras, periuțe de dinți, foarfece care pot conține urme de sânge infectat)
 • tatuaje sau piercing-uri în saloane neautorizate și care nu folosesc materiale serile.

Trebuie să facă test pentru hepatita C cu o frecvență consiliată de medic, toți cei care>

 • își injectează în mod frecvent droguri sau alte substanțe, sau își injectau.
 • au probleme cu ficatul sau au o boală de ficat
 • sânt în hemodializă, semnifică că au mari probleme cu rinichi și folosesc o terapie care înlocuiește activitatea de filtrare a rinichilor.

Simptomele Hepatitei C

Hepatita C se poate manifesta asimptomatic

Un test de sânge poate stabili imediat dacă persoana este infectată și condițiile sănătăți. Majoritatea persoanelor infecte cu hepatita C acută și cronică nu au simptoame. Din aceste motive, hepatita c poate rămâne nedescoperită și nediagnosticată mulți ani înainte de apariția semnelor clinice.
Simptomele nu se diferă în mod substanțial de simptoamele celorlalte hepatite, fiind: slăbiciune, dureri articulare, prurit cutanat, dureri musculare, dureri de stomac, gălbinare ( colorit galben al bielei și alb al ochilor).

Infecția se depistează printr-un test al sângelui. Teste de rutină nu includ în mod specific testul pentru hepatita C deci trebuie să cereți în mod explicit medicului dumneavoastră testul pentru hepatita C. Din aceste motive, majoritatea celor care au infecția nu sunt conștienți de asta. Pot descoperi cei care donează sânge întrucât în timpul donațiilor tot sângele este verificat obligatoriu.

 

Herpesul Genital

Ce este Herpesul Genital?

Herpesul Genital este o boală cu transmisie sexuală foarte răspândită. Este provocat de un virus numit Herpes Simplex. O formă comună de infecție a virusului apare pe buze (herpes labial). O persoană sub șase în vârstă cuprinsă între 14 și 49 de ani, a intrat in cu acest virus. Chiar dacă nu sunt leziuni vizibile, o persoana infectată poate transmite infecția partenerului.

Cum se răspândește infecția cu Herpesul Genital

Herpesul Genital se transmite prin contactul sexual neprotejat anal, oral sau vaginal. Se manifestă cu leziuni contagioase care prezintă bășicuțe cu lichid transparent care conțin virusul. Infectarea se poate face și prin contact direct cu pielea infectată.

 

Prevenirea Herpesului Genital

Având o viață sexuală activă și partener/parteneră care sânt purtători de virus herpes, cea mai bună metodă de a te proteja este folosirea prezervativului în mod corect și in toate raporturile sexuale. Acest lucru oferă protecție sporită dar nu absolută, întrucât infectarea se poate face și prin contactul direct cu pielea infectată neprotejată.

 

Simptomele Herpesului Genital

În majoritatea cazurilor infecția este asimptomatică sau prezintă simptoame ușoare care sunt confundată cu iritații ale pielii. În faza incipientă, virusul se manifestă prin leziuni dureroase în zona organelor genitale, rectului sau a orificiului bucal și se formează bubițe cu lichid. Ruperea bubițelor dau loc unor mici răni care pot întârzia vindecarea. Pot fi prezente și simptome (similare gripei) sunt febră, dureri articulare, migrene, ganglioni limfatici măriți. Leziunile herpesului genital, se repetă cu constanță descrescentă. În acest moment, nu există posibilitatea vindecări complete. Consultația în cadrul unui centru medical specializat este obligatorie pentru a diagnostica corect boala și pentru a avea o terapie care să reducă estinderea leziunilor datorate Herpesului Genital.

 

 

Infecția cu HIV (Virusul Imunodeficienței Umane)

Ce este Virusul HIV

HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) este un virus ce se transmite prin fluidele corporale (în special sperma și sânge), atacând în mod particular anumite celule ale sistemului imunitar chemate celule CD4 sau Limfocitele T. În forme avansate, celulele distruse nu se pot recupera și sistemul imunitar își pierde din capacitatea de apărare împotriva diverselor infecții și virusuri. În cazul acesta, naște o boală foarte periculoasă numită SIDA (Sindromul imunodeficienței obândite).

În prezent nu se cunosc metode de tratare al acestui virus, însă există diverse tehnici (în special ART – terapia antiretrovirală) care previne deteriorarea sistemului imunitar, diminuând riscul de transmitere al infecției de către persoana infectată.

Terapia antiretrovirală se face pe tot parcursul vieții.

Infecția cu Hiv rămâne o infecție foarte gravă.

Prevenirea virusului HIV în timpul contactelor anal și vaginal

Exista câteva reguli de bază pentru prevenirea infecției:

 • Alege comportament sexual cu risc minim

Activitatea sexuală fără schimbul de fluide corporale (sânge / spermă), cum ar fi masturbarea reciprocă, nu comportă riscul infectări cu virusul Hiv. Sărutul nu transmite virusul Hiv. Contactul sexual anal neprotejat, este mult mai riscant decât cel vaginal din cauza fragilități țesuturilor din intestin ret. Contactele sexuale anale pasive sunt rapoartele cele mai riscante dintre rapoartele de penetrare.

 • Folosirea corectă a prezervativului – cea mai buna metoda de protejare împotriva infecției
 • Reducerea numărului de parteneri sexuali

Creșterea numărului de parteneri sexuali crește riscul de a întâlni un partener cu virusul HIV sau alte boli cu transmisie sexuală.

 • În cazul contactului sexual cu o persoana infectată HIV, contactați in regim de urgență doctorul dumneavoastră sau un reprezentant al Centrului Diagnostic. În cazul contactului sexual anal sau vaginal neprotejat sau ruperii prezervativului in timpul actului sexual, doctorul poate administra un tratament profilactic după expoziție (PEP). Vă rugăm rețineți că acest tratament profilactic este în caz excepțional și că folosirea constantă și corectă a prezervativului rămâne cea mai eficace metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală.
 • Faceți analizele corespunzătoare atât dumneavoastră cât și partenerul dumneavoastră cel puțin odată pe an.
 • Nu lăsați nesupravegheate alte Boli cu Transmitere Sexuală, atât dumneavoastră cât și partenerul dumneavoastră, întrucât acestea pot creste riscul infectării cu virusul HIV.
 • În cazul în care partenerul dumneavoastră sau unul din partenerii multiplii este infectat, insistați să urmeze terapia anti HIV. Aceasta diminuează cantitatea de infecție din sânge și spermă (în unele cazuri acestea nu pot fi depistate în cadrul analizelor de laborator). Terapia sporește longevitatea persoanelor infectate și reduce gradul de transmitere al virusului Hiv.

Prevenirea infectării cu HIV în timpul contactului sexual oral

Evitați ejacularea directă în gură fără protecție. Folosiți în mod obligatoriu și constant prezervativul. Printe rapoartele sexuale cu risc mare e cel ditre gură și penis cu ejaculare in gură. Riscul este mai mic dar rămâne în rapoartele gură/vaginal și gura/rect. Leziunile tisulare cresc gradul de transmitere a infecției. Dacă partenerul/partenera Hiv pozitiv/ă urmează corect terapia antiretrovirală, riscul infecției este mic.

 

Folosirea lubrifiantelor

Folosirea lubrifiantelor, în special a celor anale previne ruperea prezervativului și reduce riscul de infectare, inclusiv cu virusul HIV.
Lubrifiantele trebuie să fie corespunzătoare și să nu deterioreze prezervativul (lubrifiante pe bază de ulei, creme de mâini, Crisco) și să nu irite mucoasele organelor de penetrare.

 

Prevenirea infectării cu HIV în timpul consumului de droguri

În cazul în care este inevitabil consumul de droguri, steroizi, hormoni, silicon sau alte substanțe utilizate în chirurgia estetică, se vor steriliza în mod obligatoriu seringile individuale și recipientele utilizate. Amintiți-vă să nu folosiți aceleași seringi cu alți sau apa sterilă sau recipiente unde diluați prafurile pentru injectare.

Folosind substanțe injectabile, aveți totdeauna grijă să nu intrați in contact cu sângele celorlalte persoane cu care sunteți.

Folosiți corect și constant prezervativul. Faceți test anti-Hiv cel puțin odată pe an.

 

 

 

Infecția Genitală cu Virusul HPV (Virusul Papilloma Uman)

Ce este HPV?

Infecția cu virusul HPV este o boală cu transmitere sexuală cu răspândire largă, practic, toți cei care au o activitate sexuală activă au intrat in contact cu acest virus.

Există multe tipuri de HPV, care pot aduce boli diferite. Unele foarte enervante iar unele foarte grave precum cancerul.

 

Cum se răspândește infecția cu virusul HPV

Rapoartele sexuale anale si orale întreținute cu o persoană infectată de Hpv, chiar dacă aceasta nu prezintă nici un simptom, pateu transmite Simptom-urile se pot manifesta după mult timp după infectare. Din această cauză, este foarte greu aflarea exactă a origini infecției. .

 

Prevenirea infectării cu HPV

Se pot lua diferite masuri de precauție pentru a reduce riscul infectări cu virusul Hpv și a evita problemele cauzate de infecția acestuia:

 • Vaccinare – Există in comerț in Italia, anumite vaccinuri împotriva virusului Hpv. Chiar de la vârsta de 11/12 ani este posibilă vaccinarea. Se recomandă atât bărbaților cât și femeilor, vaccinarea înainte de a împlini 26 de ani.
 • Screening pentru Cancerul de Col Uterin - Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 21-65 pot preveni cancerul de col uterin prin screening de rutină pentru HPV
 • Folosirea corectă a prezervativului – În cazul în care aveți rapoarte sexuale cu persoane absolut fidele, folosirea corectă a prezervativului poate diminua riscul infectării cu HPV, însă nu îl reduce la zero, așa cum anumite parți ale corpului infectate pot fi descoperite.

 

Simptomele virusului HPV

În foarte multe cazuri, infecția decurge asimptomatic, în altele cazuri atât bărbați cât și femeile, o descoperă, manifestându-se sub forma de condiloame localizate pe organele genitale sau celule anormale pe colul uterin. Leziunile canceroase sau pre-canceroase sunt identificate prin testul Papanicolau, o metoda simplă și nedureroasă, care permite diagnosticarea virusului în timp și boala poate fi tratată foarte ușor. În cazul contactului sexual anal neprotejat, se poate dezvolta cancerul mucoasei anale.

 

 

Sifilisul

Ce este Sifilisul?

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală cu consecințe grave, în cazul evitării tratamentului în timp util corespunzător. Se recomandă celor care au rapoarte sexuale cu mai mulți parteneri/partenere, să facă periodic testul de diagnosticare a sifilisului.

 

Cum se răspândește infecția cu virusul Sifilis

Infectarea cu Sifilis se face prin contactul direct cu pielea sau mucoasele infectate. Infecția poate fi localizată pe penis, în vagin, per ret, pe buze sau in gură. Fiți foarte atenți. Puteți fi recontaminați cu sifilis în urma unui raport sexual avut cu o persoană infectă, chiar dacă ați fost tratați și vindecați.

 

Prevenirea infectării cu Sifilis

Prevenirea infectării cu Sifilis se face prin:

 • O relație de cuplu cu ambii parteneri monogami (relație inchisă)
 • prin teste cu rezultate negative făcute de amândoi parteneri.
 • Folosirea constantă și corectă a prezervativului. Prezervativul protejează contactul cu zonele infectate, deci protecția este mare dar nu este absolut sigură.

 

Simptomele infectării cu Sifilis

În cazul evitării tratamentului pentru Sifilis, acesta poate evolua in mai multe faze:

 • Sifilis primar; se prezintă cu o leziune (foarte rar cu mai multe leziuni) în locul unde a avut loc contactul cu țesutul infectat. Leziunea are aspectul unei mici răni. Ținând cont că aceasta nu este dureroasă și poate fi internă, poate trece inobservația. Aceasta se vindecă în 3-6 săptămâni, chiar și în lipsa unui tratament. În cazul în care infecția la etapa aceasta nu este tratată, virusul evoluează în:
 • Sifilisul secundar; se prezintă leziuni ale pielii cu prurit și iritații, răni în gură, . Simptomele comune sunt: febră, bubițe în zona intimă, ganglioni limfatici măriți, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune. În cazul evitării tratamentului, infecția poate evolua în:
 • stadiu latent și final. În momentul in care dispar simptomele sifilisului, boala intră în stadiu latent. Infecția poate decurge asimptomatic însă va continua deteriorarea organelor interne. Problemele cauzate organismului in această fază a boli, nu se mai pot vindeca. După o perioadă de 15-30 de ani evoluează și se poate manifesta faza finală (numită faza a treia sau neurosifilis). In această fază apar probleme la sistemul nervos central, cu lipsa coordonării locomotorii și chiar paralizii, lipsa sensibilității, demența.

 

Infecția cu Tricomoniaza

Ce este Tricomoniaza?

Infecția cu Tricomoniaza este foarte răspândită, in special la femei. În majoritatea cazurilor decurge asimptomatic.

 

Infecția cu Tricomoniaza

Infecția cu Tricomoniaza este foarte răspândită, mai ales la femei, dar foarte des persoana infectată nu știe că are parazitul care o cauzează.

Cum se răspândește infecția cu Tricomoniaza

Parasitul (Trichomonas vaginalis) se localizează in principal la femei in vulvă și vagină. Atât la om cât și la femei, în uretră, pe ultimul segment a canalului urinar. Infectare se poate face și prin rapoarte homosexuale între femei. Contactul între vagin și vagin se poate face folosind gadgeturi sexuale. După vindecarea boli, este foarte ușor reinfectarea.

 

Prevenirea infectări cu Tricomoniaza

Folosirea corectă și constantă a prezervativului la fiecare contact sexual vaginal scade riscul transmiterii infecției. In special e corect să se avertizeze propriul partener/parteneră, dacă sau avut pierderi vaginale, arsuri la urinare sau răni pe organele sexuale. În acest caz, ținând cont de faptul că simptoamele pot să apară și să dispară în mod iregular, e consiliabil să se consulte medicul.

Simptomele infectării cu Tricomoniaza

În 70% din cazuri, infecția decurge asimptomatic, dar infectate pot trasmite parasitul. Simptomele comune la femei sunt pruritul, înroșirea țesuturilor, durere la urinare, leziuni, eliminări cu miros neplăcut, contact sexual dureros, iar la bărbați iritații interne ale penisului, eliminări, dureri în timpul și după ejaculare sau urinare. Fără o terapie idonee, infecția poate da simptome in perioade alternate pe timp de luni de zile sau ani.

Reinfectarea de la un partener/ă infect/â este foarte rapidă. Din fericire și cura este foarte rapidă.

 

Paraziții Corpului Uman

Păduchii Pubieni

Cum se prezintă

Păduchii pubieni sunt paraziți localizați pe corpul uman cu excepția zonei părului. Se deosebesc:

 • Ouăle (sau lindini) în formă de puncte albicioase, care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Durata de viață: 6-10 zile
 • Larve cu aspect de păduchi, care se hrănesc cu sângele uman. Durata de viață: 2-3 săptămâni
 • Adulții, care sunt vizibili cu ochiul liber și au aspectul unor crabi mici (vedeți poza). Se hrănesc cu sânge și pot supraviețui în afara corpului uman maxim 2 zile.


Fonte: Center for Diseases Control and Prevention – Ectoparasitic Infections

Infectarea cu Păduchii Pubieni

Păduchii pubieni se transmit prin contact sexual neprotejat. Acarienii nu pot supraviețui în afara corpului uman mai mult de 72 de ore și se mișcă foarte greu pe suprafața corpului.

Simptomele infectării cu Păduchii Pubieni

Cel mai răspândit simptom este pruritul. Ouăle paraziților adulți pot fi vizibile în zonele infectate ale corpului

Eliminarea Păduchilor Pubieni

Tratamentul împotriva Păduchilor Pubieni, obligatoriu pentru ambii parteneri ai unui cuplu, constă în aplicarea unor soluții corespunzătoare pe zonele afectate. Urmați cu atenție indicațiile doctorului și informați partenerul dumneavoastră.

Scabia

Ce este Scabia?

Acarienii Scabiei sunt localizați în straturile superficiale ale pielii și nu sunt vizibili cu ochiul liber (vedeți mai jos imaginea microscopică). Acarieni sapă galerii microscopice pe straul superficial al pielii unde trăiesc și se reproduc.

Fonte: Center for Diseases Control and Prevention – Ectoparasitic Infectio

 

Infectarea cu Scabie

Scabia se transmite prin contact prelungita cu pielea persoanei infectate. Acest lucru se verifică mai ales în timpul contactului sexual. Se verifică și în condiții de trai sub nivelul mediu.

 

Simptomele Scabiei

Simptomele Scabiei sunt pruritul intens, mai ales in timpul somnului și iritațiile pielii. Pruritul se poate manifesta pe tot corpul sau doar în zonele localizate (penis, degete, articulații). Primele simptoame se au la 4-6 săptămâni după contagiere. În cazul reinfectării, pruritul apare în primele 4 zile.

 

Eliminarea Scabiei

Tratamentul pentru eliminarea scabiei constă în asocierea unui tratament local antiparazitar. Se poate face și un tratament pe cale orală. Diagnosticul trebuie efectuat de către medic în mod obligatoriu. Evitați auto-tratamentul și urmați cu strictețe indicațiile doctorului. Produsele antiparazitare, conțin indicați obligatori care va trebui să le respectați. Toate obiectele intrate în contact cu zonele infectate se vor spăla cu apă caldă.

Acarienii nu pot supraviețui în afara corpului uman mai mult de 72 de ore. În acest timp, evitați contactul cu orice obiect/ zonă infectată.

Informați partenerul/partenera cu care ați avut contact în ultimele săptămâni, pentru a face o vizită de control și a fi depistată o eventuală infecție.

 

 

 

Alte boli legate de bolile cu Transmitere Sexuală

 

Vaginoza bacteriană

Ce este Vaginoza Bacteriană?

Vaginoza Bacteriană este cea mai comuna infecție vaginală afectează în special femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Este o infecție cauzată de bacteriile ce dezechilibrează microflora vaginală. Nu se consideră o boală cu transmitere sexuală.
Simptomele infecției sunt adesea confundate cu simptomele Candinozei vaginale (Candida albicans), foarte răspândită la femei. Infecția, în mod normal nu se transmite sexual. Funghi sunt localizați în flora micro-intestinală. Dezechilibrul se datorează, în mare parte consumului excesiv de antibiotice și / sau contraceptivelor orale. Alte causa pot fi și gravidanța, ciclul menstrual, lenjeriei intime mulate.

Infectarea cu Vaginoza Bacteriană

Vaginoza Bacteriană este cauzată de dezechilibrul bacteriilor benefice în interiorul vaginului.

Adevărata cauză nu este cunoscută. Se cunoaște că predispunerea la această infecție se face prin schimbarea partenerilor sexuali și băilor frecvente / exagerate. Tratamentul nu este obligatoriu pentru ambii parteneri.

Prevenirea infectării cu Vaginoza Bacteriană

Nefiind cunoscută adevărata cauză a infecției, nici prevenirea nu este cunoscută. Sfatul este de a limita numărul de parteneri sexuali și reducerea băilor exagerate dacă nu sunt necesare. Controlul periodic este obligatoriu.

 

Simptomele Vaginozei Bacteriene

In majoritatea cazurilor, infecția se manifestă asimptomatic. Simptomele comune sunt: miros neplăcut, dureri la urinare, pruritul și înroșirea zonei intime.

 

 

Inflamațiile Rectului și Colonului

 

În cazul suspiciunii oricărei inflamații ale orificiului anal, rectului și / sau ale intestinului, contactați în regim de urgență doctorul Dvs. Acestea pot fi consecințe ale bolilor cu transmitere sexuala.
Inflamațiile rectului (Proctită) se manifestă prin dureri la nivelul și în interiorul orificiului anal și / sau eliminări rectale. În cadrul vizitei la doctor este necesară explicarea detailată a tuturor simptomelor și specificarea contactului sexual protejat / neprotejat.
Inflamațiile intestinului (Enterita) pot fi cauzate de diverși factori, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre bacterii și paraziți care, nimerind pe cale orală în corpul uman se localizează în ficat și, respectiv în zonele anală și genitală. Infecția se manifestă prin diaree și dureri abdominale. În cazul oricărei suspiciuni de infectare, Vă rugăm contactați doctorul Dvs. În cadrul vizitei se solicită în mod obligatoriu specificarea contactului sexual protejat / neprotejat.

 

Inflamația Pelvică

 

Inflamația pelvică este o infecție a organelor genitale feminine și poate fi cauzată de numeroși agenți infectoși, transmiși prin contactul sexual neprotejat.

Puate fi asimtomatică sau se manifestă prin dureri abdominale inferioare, febră, eliminări cu miros neplăcut, dureri în timpul actului sexual, dureri la urinare, eliminări de sânge între ciclurile menstruale.

Acesști

În cazul unei suspiciuni de infectare, contactați doctorul dumneavoastră.

Prevenirea infecției se face prin utilizarea corectă și constantă a prezervativului.

 

Sarcina și Bolile cu Transmitere Sexuală

Infectarea cu Bolile cu Transmitere Sexuală poate avea loc și în perioada sarcinii. Aceasta nu oferă nicio protecție împotriva infecțiilor, contrariu pot avea consecințe grave atât pentru copil cât și pentru mamă. Dat fiind faptul că aceste infecții se manifestă, în majoritatea cazurilor asimptomatic, analizele periodice (inclusiv testul HIV) sunt obligatorii pentru ambii parteneri.

Consecințele pot apărea după o perioadă lungă sau chiar în primii ani de viață a copilului și pot fi prevenite, cu ușurință prin folosirea corectă și constantă a prezervativului la fiecare contact sexual.

 

Prezervativul – Metodă Sigură de Contracepție

Prezervativul, cea mai răspândită metodă contraceptivă, se folosește în timpul contactului sexual anal sau vaginal, înainte de penetrare și a celui oral, în vederea diminuării riscului de infectare cu Bolile cu Transmitere Sexuală.

Prezervativele trebuie păstrate în locuri ferite de lumină și / sau razele directe ale soarelui. Nu păstrați prezervativele în portofel, există riscul infestării. Cel mai potrivit este folosirea unui suport pentru prezervative.

Verificați constant integritatea prezervativului. În cazul unei suspiciuni de deteriorare, păstrați-vă calmul, analizați cu atenție toate aspectele acestei probleme cu partenerul dumneavoastră și contactați doctorul în vederea analizelor corespunzătoare, obligatorii, în aceste condiții, pentru ambii parteneri.

Share: